ŠKODA Superb – jedna nova era: ljubav prema savršenom detalju

2015-02-20


Predsjednik tvrtke ŠKODA prof. dr. h.c. Winfried Vahland rekao je tijekom prvoga pojavljivanja novog ŠKODA Superba: "Ovaj automobil označava početak novoga doba za tvrtku ŠKODA. Proteklih smo godina obnovili i proširili našu ponudu modela. Novi ŠKODA Superb utjelovljenje je naših težnji u segmentu srednje klase automobila. Uzdiže se na potpuno novu razinu performansi po pitanju kreativnosti i tehnologije, učvršćuje iznova osvojeni položaj tvrtke ŠKODA te pokazuje put u budućnost ove marke. Ovaj fantastični automobil privući će nove privatne i poslovne kupce u Škodu", kaže Vahland.

Svjetska premijera novog ŠKODA Superba održala se u Forumu Karlín u Pragu, pred 800 uzvanika - ŠKODA je ugostila predstavnike međunarodnih medijskih kuća, kao i goste iz koncerna, tvrtke, politike, poduzetništva i društvenog života. Novi ŠKODA Superb bio je 'zvijezda' večeri. Njegovo prvo pojavljivanje popraćeno je svjetskom premijerom 'Simfonije Superb', u izvedbi Češke filharmonije. Drugi vrhunci bili su: nastupi velikana soul glazbe Chake Khan te pjevačice Aure Dione. ŠKODA namjerava nastaviti nizanje uspješnica u ponudi vrhunskih modela marke sa Superbom treće generacije. Proizvođač je kupcima do sada isporučio više od 700000 modela Superb prve i druge generacije.

Elegancija, snaga, dinamika - revolucionarni ŠKODA dizajn

Svojim novim dizajnom ŠKODA Superb svjedoči o emocionalnoj snazi marke, donoseći dašak uzbudljivog dizajna koncepta 'ŠKODA VisionC' na proizvodnu traku. "Međuosovinski razmak povećan je za 80 mm, dok je prednji prevjes vozila istovremeno skraćen za 61 mm. Ova nova arhitektura automobilu pridaje dinamičan izgled", rekao je šef Odjela za dizajn tvrtke ŠKODA Jozef Kabaň. Usporedno s time, novi Superb nudi bolju funkcionalnost te još više prostora.

Prednji dio vozila odiše snagom i samopouzdanjem. Upečatljiva rešetka hladnjaka, osebujna prednja svjetla i duboko izvedena arhitektura prednjeg kraja - sve ovo dizajnirano je u svrhu stvaranja proširenijeg izgleda. Poklopac motora odlikuje se moćno oblikovanim konturama. Bočna strana doima se dinamičnom i otmjenom. Tornado linija, oštra poput britve, produljuje vozilo te, zajedno s dodatnim, laganijim površinama, stvara učinkovit kontrast svjetla i sjene. Zbog uskih stupova automobila, precizno izrađenih obruba prozora i linije krova s laganim nagibom, izgled vozila podsjeća na coupé. Veliki kotači i upadljivi blatobrani dodatno naglašavaju njegov ekskluzivan izgled.

Dizajn stražnjeg dijela vozila smion je i moćan. On se također ističe vodoravnim linijama. Dvodijelna, široka i uska stražnja svjetla svijetle LED tehnologijom kao dijelom standardne opreme te snažno naglašavaju izgled svjetala u obliku slova 'C', tipičan za ŠKODA modele. Istovremeno, kristalni elementi dodatno osvjetljavaju stražnja svjetla. Markantno: rub stražnjeg poklopca. Potpuno redizajnirani unutrašnji prostor u duhu je izvornih detalja dizajna vanjskog dijela. To uključuje naglašavanje vodoravnih linija, što dodatno pogoduje već ionako prostranoj unutrašnjosti. Rezultat jasnih oblika, precizne izrade i uporabe materijala visoke kvalitete vrhunski je izgled novog Superba.

Nadogradnja - nova dimenzija udobnosti i prostranosti

Prostor novoga Superba još je jednom povećan u usporedbi s već ionako velikodušnim dimenzijama modela prethodnika. Vozač i suvozač uživaju u prostoru za laktove povećanom za 39 mm te u još većem prostoru za glavu. Sa 157 mm prostora za noge, prostor straga može se gotovo nazvati 'veličanstvenim'. On je skoro dvostruko veći nego u najbližem konkurentskom modelu. Prostor za glavu mjeri 980 mm; niti jedan drugi model u segmentu ne može se time pohvaliti. Povećan je i stražnji prostor za laktove, i to za 69 mm. Zapremina prtljažnika od 625 litara najveća je u svome segmentu, a donosi povećanje od 30 litara u usporedbi sa Superbom druge generacije.

Novi ŠKODA Superb prvi je model ove marke koji nudi adaptivnu regulaciju voznog postroja (DCC), uključujući odabir profila vožnje. Novi sustavi klima-uređaja, po prvi puta uključujući i novi 3-zonski klima-uređaj, pružaju optimalan nadzor temperature i vrhunsku kvalitetu zraka. Pomični i podizni panoramski električni krov opcijski je raspoloživ u novom ŠKODA Superbu. Grijanje vozila u mirovanju, grijanje sjedala, bežično grijanje vjetrobranskog stakla i grijanje mlaznica za pranje stakala stoje na raspolaganju tijekom hladnijih mjeseci. Senzor za kišu i svjetlo automatski uključuje i isključuje brisače vjetrobranskog stakla te automatski prebacuje između svjetla za dnevnu vožnju i kratkog svjetla, ovisno o tome koje je potrebno. Umjesto jednog kišobrana u stražnjim lijevim vratima, sada postoji po jedan kišobran u obama prednjim vratima. Novi, električni poklopac prtljažnika osobito je praktičan te može biti nadograđen s opcijskom virtualnom papučicom. Električni stražnji poklopac prtljažnika i virtualna papučica funkcioniraju u kombinaciji s automatskim sustavom zaključavanja i pokretanja KESSY. Novi Superb isporučuje se s posljednjom generacijom potpore upravljanja pri parkiranju za automatski ulazak u te izlazak iz parkirnog mjesta. Uz to, ovaj automobil po prvi put je opremljen kamerom za vožnju unatrag. Tradicionalnu ručnu kočnicu zamijenila je elektronička parkirna kočnica kao dio standardne opreme.

Savršeno povezan

U trećoj generaciji ŠKODA Superba po prvi su puta predstavljene i pojedine mogućnosti povezivanja. Sveukupno postoje četiri potpuno nova infotainment sustava, koji se temelje na MIB tehnologiji (modularna infotainment platforma) Volkswagen koncerna. Na zahtjev je raspoloživ i vrhunski model sustava Columbus s integriranim internet priključkom velike brzine, temeljenim na standardu LTE. A to je presedan za Škodu.

ŠKODA Superb po prvi puta ima mogućnost povezivanja s pametnim telefonom, a odabranim aplikacijama može se upravljati putem zaslona infotainment sustava. SmartLink sustav uključuje MirrorLinkTM, Apple CarPlay te Android Auto. Sučelje sustava SmartGate, koje je razvila tvrtka ŠKODA, dozvoljava pristup određenim podacima o vozilu i putem aplikacija na korisnikovom pametnom telefonu. Nova aplikacija ŠKODA Media Command i Wi-Fi hotspot, integrirani u sustav Columbus, po prvi puta dopuštaju daljinsko upravljanje infotainment sustavom sa stražnjih sjedala. Sound sustav Canton s dvanaest zvučnika, izlazne snage od 610 W, pretvara novi ŠKODA Superb u koncertnu dvoranu na kotačima.

Nova dimenzija 'Simply Clever' značajki

Novi ŠKODA Superb najsmjeliji je ŠKODA automobil ikad. 29 'Simply Clever' značajki čine život vozača i putnika lakšim. 23 rješenja nalaze se po prvi puta u novom Superbu, a deset njih po prvi je puta prisutno u nekom vozilu ove marke. Nova 'Simply Clever' rješenja uključuju praktične predmete, kao što su kuka s mogućnošću mehaničkog uvlačenja, držač za tablet računalo straga, pretinac za pohranjivanje tablet računala u prednjem pretincu Jumbo Box, USB priključak te utičnica straga od 230 V, mogućnost otvaranja boca od 0,5 litara jednom rukom te dodatni pretinci za reflektirajući prsluk u svim četirima vratima. Oboja prednja i oboja stražnja vrata opremljena su držačem za boce od 1,5 litara. Raznolikost unutrašnjeg prostora povećana je s mogućnošću preklapanja stražnjih sjedala iz prostora prtljažnika. Suvozačevo sjedalo također se može preklopiti. Novi držači prtljage pridržavaju nepričvršćene predmete u prtljažniku. Strugalica za led u poklopcu spremnika za gorivo standardna je oprema u Superbu. Uz sve navedeno, na unutrašnjim rubovima prednjih sjedala nalaze se nove mreže za odlaganje, u prtljažniku možete pronaći prijenosnu LED džepnu svjetiljku, a tu je i zaštita od točenja pogrešnog goriva.

Vrhunska učinkovitost

Novi motori novog ŠKODA Superba nude i do 30 posto niže vrijednosti potrošnje goriva i emisija ispušnih plinova. ŠKODA Superb GreenLine troši svega 3,7 l/100 km, a njegove emisije iznose 95 g CO2 po km. Vozilo je lakše i do 75 kg, a i aerodinamika je unaprijeđena. Spoj snage veće za čak 20 posto, smanjenog otpora zraka i težine također pridonosi izvrsnoj dinamici vožnje.

Novi ŠKODA Superb posjeduje motore s turbopunjačem i direktnim ubrizgavanjem, temeljene na MQB tehnologiji (pet TSI benzinskih i tri TDI common-rail dizelska motora). Svi oni usklađeni su s normom EU6, a njihovu standardnu opremu čine start-stop tehnologija te rekuperacija energije kočenja. Benzinski motori posjeduju snagu od 92 kW (125 KS) do 206 kW (280 KS), dok snaga dizelskih motora iznosi od 88 kW (120 KS) do 140 kW (190 KS). Osim osnovnog benzinskog motora, svi motori isporučivi su i sa suvremenim automatiziranim mjenjačem s dvije spojke. Četiri motora raspoloživa su i s pogonom na sve kotače, temeljenim na Haldex 5 spojci.

Bez kompromisa po pitanju sigurnosti

Vrhunska razina sigurnosti novog ŠKODA Superba je zadivljujuća. Elektronička kontrola stabilizacije, uključujući multikolizijsku kočnicu, dio je standardne opreme. Dodatna standardna oprema za zemlje EU uključuje: sustav nadzora okoline Front Assist s funkcijom kočenja u nuždi, elektronički nadzor tlaka u gumama, sedam zračnih jastuka te pet sigurnosnih pojaseva u tri pričvrsne točke. Stražnji zračni jastuci raspoloživi su opcijski. Standardna oprema također uključuje: XDS+ te funkciju elektroničke blokade diferencijala. Od linije opreme Ambition naviše, dio standardne opreme čini i sustav za ograničenje brzine.

Također su raspoloživi opcijski sustavi potpore za vozača. Automatska regulacija razmaka (ACC) održava vozilo na sigurnoj udaljenosti od vozila ispred. S proširenim aktivnim sustavom zaštite putnika, vozač i suvozač 'pripremljeni' su na predstojeći sudar. Lane Assist pomaže zadržati vozilo na voznom traku. Potpora kod prometnog zastoja, raspoloživa po prvi puta kako za model, tako i za cjelokupnu marku, povećava sigurnost i udobnost u prometu i tijekom start-stop vožnje. Novi sustav zaustavljanja vozila u slučaju nužde aktivira kočnice ako vozač više nije u stanju upravljati vozilom, automatski dovodeći automobil do stanja mirovanja.

Potpuno novi sustav nadzora mrtvog kuta pruža potporu vozaču tijekom promjene voznog traka, upozoravajući ga na vozila u njegovom mrtvom kutu. Ključna komponenta ovog sustava je funkcija upozorenja na promet straga, koja se po prvi puta našla u vozilu ove marke i u ovoj marki općenito. Sustav prepoznavanja umora štiti vozača od umora. Travel Assist sa sustavom prepoznavanja prometnih znakova, po prvi puta dostupan u ŠKODA Superbu, stalno obavještava vozača o trenutnoj situaciji u prometu.

Glavna svjetla opremljena su halogenom tehnologijom ili bi-xenon svjetlima, uključujući funkciju AFS i LED svjetla za dnevnu vožnju. Duga svjetla mogu se elektronički kontrolirati putem regulacije dugih svjetala ili preko proširene funkcije dinamične regulacije dugih svjetala. Markantna stražnja LED svjetla dio su standardne opreme novog Superba, a postoje i dva katadioptera ("mačje oči") s obiju strana stražnjeg branika.

Superbova iznova razvijena šasija s MacPherson prednjom osovinom s oprugama i stražnjom osovinom s više spona pruža optimalnu stabilnost tijekom vožnje, čak i u zahtjevnim situacijama.