Modeli

04.09.2023

Nova generacija Kodiaqa i Superba - unutrašnjost

Neposredno prije svjetske premijere novih generacija Kodiaqa i Superba, Škoda predstavlja potpuno redizajniran interijer uspješnih modela. Istaknuti su digitalni kokpit, head-up zaslon i samostojeći 13-inčni infotainment zaslon. Ručica mjenjača, koja je sada smještena na stupu upravljača, stvara više prostora u unutrašnjosti. Prilagodljivi Škoda Smart Dials nude inovativno rješenje s kojim se funkcijama vozila može vrlo jednostavno upravljati. Svaki okretni/potisni gumb nudi intuitivan pristup raznim funkcijama, dok njihovi digitalni zasloni omogućuju brz i potpun pregled u svakom trenutku. Osim toga, brojni održivi materijali useljavaju se u unutrašnjost novog Kodiaqa i Superba. U ovom članku pobliže ćemo pogledati vrhunce interijera.

 

Peter Olah, voditelj dizajna interijera u Škoda Auto, objašnjava: "Unutrašnjost Škode predstavlja intuitivno rukovanje, jednostavnost, usmjerenost na kupca i inteligentna rješenja. Naša najnovija inovacija, Škoda Smart Dials, omogućuje još intuitivniju kontrolu funkcija vozila. Oni kombiniraju najbolje od oba svijeta: fizičke kontrole i digitalne zaslone. Novi interijeri Kodiaqa i Superba sada imaju veliki, samostojeći zaslon, birač mjenjača postavljen na stup upravljača i urednu središnju konzolu. Ova poboljšanja čine osnovu za još prostraniji i udobniji interijer koji ne samo da izgleda sjajno, već također nudi funkcionalnost i pravu vrijednost za naše kupce."

Inovativni detalji dodatno naglašavaju udobnost vozila.

Škoda je iz temelja redizajnirala unutrašnjost dvaju nadolazećih modela, između ostalog optimizirajući upravljač, ploču s instrumentima, kontrolnu ploču i ukrasne trake. Novost za marku: ručica mjenjača za DSG sada se nalazi na stupu upravljača u oba modela i stoga je posebno lako dostupna. Istovremeno, središnja konzola je uredna i pregledno strukturirana, stvarajući dodatni prostor za suvozača. Druge nove značajke u Kodiaqu i Superbu uključuju head-up zaslon koji nadopunjuje 10,25-inčni virtualni kokpit i samostojeći središnji infotainment zaslon koji je veći nego ikad s dijagonalom od 13 inča. Također, svoj debi u oba modela predstavljaju Škoda Smart Dials, inovativni rotirajući i pritisni gumbi koji pametno kombiniraju dodirne i digitalne komponente za još intuitivnije iskustvo vožnje.

Nova Škoda Kodiaq

Škoda Smart Dials: rotirajuća i pritisna dugmad s digitalnim zaslonima

 Sa Škoda Smart Dials, češki proizvođač automobila implementira kombinaciju dodirnih i digitalnih kontrola na potpuno novi način. Nove generacije Kodiaqa i Superba imaj tri okretna dugmeta ispod infotainment zaslona, svaki s 32-milimetarskim digitalnim zaslonom. Omogućuju brz pristup brojnim funkcijama vozila koje su dostupne ovisno o razini opreme. Vozač i suvozač regulišu unutrašnju temperaturu, grijanje i ventilaciju sjedišta  pomoću dva vanjska pametna kotačića - zaslon u svakom slučaju prikazuje aktivnu funkciju. Srednji pametni kotačić kontroliše do četiri funkcije po izboru korisnika kao što su glasnoća infotainmenta, brzina ventilatora, smjer ventilacijskih otvora, pametni klima uređaj, načini vožnje i zumiranje prikaza karte. Središnji pametni kotačić može se konfigurisati putem izbornika infotainment sistema, korisnik se prebacuje između funkcija tipke pritiskom i držanjem.

Pametni detalji

Raspon Simply Clever komponenti ponovno je proširen

 Škodin pristup stvaranju još više svakodnevne udobnosti kroz pametna rješenja može se osjetiti u mnogim inovacijama. To se, na primjer, odnosi na Phone Box za brzo induktivno punjenje odgovarajućih pametnih telefona do 15 W - koji čak radi s dva uređaja u isto vrijeme u Kodiaqu - kao i pripadajuću funkciju aktivnog hlađenja. Putnici također imaju koristi od četiri USB-C priključka od 45 W i USB-C priključka od 15 W u retrovizoru. Također je vrijedno pažnje: za novi Kodiaq dostupna su ergo sjedišta s funkcijom pneumatske masaže. Stražnji putnici mogu se veseliti novom pretincu u središnjem tunelu. U Superbu su to, novodizajnirani upravljač, instrument tabla i ukrasni elementi koji stavljaju naglaske, kao i poboljšana opcijska masažna sjedišta. Posljednji sada imaju lumbalnu potporu podesivu u četiri smjera, kao i deset pneumatski kontroliranih masažnih jastuka te širok izbor programa. Baš kao kod Kodiaqa, sve funkcije grijanja sjedišta, upravljača, vjetrobranskog i stražnjeg stakla mogu se praktično kontrolisati putem tipke grijanja koja se može konfigurisati u izborniku kontrole klime.

Održivi materijali karakteriziraju sve tekstile i dvije popularne karakteristike Simply Clever 

U novim generacijama oba modela, Škoda također provodi svoju predanost održivosti s ekološki prihvatljivim materijalima za sve unutrašnje tekstile i za dvije ikonske Simply Clever karakteristike: kišobran u vozačevim vratima i strugač za led koji je na dohvat ruke. Kao i kod drugih modela, marka zamjenjuje konvencionalne linije opreme konceptom Design Selections:

Kodiaq nudi verzije Loft, Lounge i ecoSuite u crnoj ili boji konjaka, sve s tekstilom izrađenim od 100 posto recikliranog poliestera. Koža korištena za Design Selection ecoSuite štavljena je ekološki prihvatljivim postupkom s ostacima iz proizvodnje kafe.

U četvrtoj generaciji Superba, verzija opreme Essence uključuje Design Selection Studio. Osim toga, kupci mogu birati između Loft i Lounge izbora kao i Suite u crnoj i boji konjaka. Vrhunska Superb verzija L&K proširuje asortiman s Design Selection L&K Suiteom u crnoj i boji konjaka, koji koristi održivo štavljenu kožu iz otpadnih voda prerade maslina.