Modeli
10.09.2023

#ŠkodaEnergyExperience

Utisci porodice Duraković

Dobitnik glavne nagrade #ŠkodaEnergyExperience (7 dana testne vožnje sa prvim električnim Škoda vozilom), Emir Duraković iz Sarajeva, prenio nam je svoje iskustvo.

 

Najprije bih se zahvalio Skoda BiH timu što je meni i mojoj porodici omogućio jedno ovakvo iskustvo sa Škodom Enyaq iV80. 

Mi smo porodica koja već duže vrijeme vozi Škoda modele (trenutno vozimo Škoda Octavia Scout i jako smo zadovoljni vozilom). Ja sam inače zaljubljenik u vozila a posao mi je razvoj usluga pa mi je drago da sam imao ovo iskustvo vožnje električnom Škodom.

Škoda Enyaq iV80 je definitivno vozilo za koje niko neće požaliti kada ga kupi. Vozilo sam u ovih 7 dana svakodnevno koristio i istakao bih nekoliko stavki  za koje mislim da su prednost za svakog kupca/vozača:

  • sigurnosni aspekt:  pomoć za pješake prilikom parkiranja, sistem nadzora okoline sa sistemom za izbjegavanje sudara pri vožnji naprijed, skretanju, izlasku sa parkinga, itd.. ovo su sistemi za koje se nadam da će u budućnosti biti u svakom serijskom vozilu
  • olakšana vožnja: head up display, adaptivni tempomat (sa ovim tempomatom nisam ni osjetio nedeljnu gužvu pri povratku sa mora koja je bila značajna), led matrix svjetla su poseban doživljaj vožnje u noćnim satima (ovo se definitivno može istovremeno ubrajati i u bitan sigurnosni aspekt) 
  • o dodatnim gadgetima  i opcijama bi se vjerovatno moglo pisati danima ali samo ukratko: bežični punjač telefona, predefinisana automatska aktivacija klime ili grijanja pri dolasku u auto, android car, memorijska sjedišta koja olakšavaju ulazak i izlazak iz vozila i još mnogo toga.

Što se tiče zvuka odnosno tišine to je nešto što za šta sam dobio informaciju da je teško za naviknuti se, međutim definitivno mogu potvrditi da nije bilo problema za navikavanje, čak naprotiv ovo je nešto čemu treba težiti, nema nikakvih napornih zvukova, u toku vožnje se ne osjete nikakve trzavice pri promjeni stepena prijenosa, kada ovu Škodu vozite uzbrdo, pretičete ili dajete gas da ubrzate nema nikavih napornih zvukova ona SAMO IDE bez osjećaja opterećenja. Sa svim ovim putovanje je puno, puno ugodnije.

Kada govrimo o bateriji, dometu, punjenju ja sam imao priliku isprobati vozilo većinom u gradu i imao sam brzi punjač pri ruci, isprobao sam je na putu Sarajevo-Konjic i isprobati je na putu Sarajevo- Neum i moja su iskustva nekako podjeljena. 

Kako? Prva vožnja Sarajevo-Konjic i nazad sam potrošio 40% baterije sa 4 putnika u vozilu, obzirom da je to relativno kratak put to me je obeshrabrilo i činilo mi se da je to prilično loše, a onda sam krenuo na put Sarajevo-Neum i nazad i do Mostara sam bio na cca70%. stao sam u Mostaru i našao punjač (besplatan) kod Plaza TCa i priključio se. Punjenje na ovim punjačima je jako sporo, informacija sa displeja u autu je da puni 10kW odnosno 58 kilometara za jedan sat. Tu sam dopunio nekih cca 10% i nastavio put za Neum. sa tih 10% u Neumu sam zavšio put za 68% baterije, za što mogu reći da je zaista dobro.

U Neumu imaju dva punjača koja sam našao u Hotelu Marea i hotelu Grand.

Mišljenja sam da u BiH ima još dosta prostora da se radi na infrastrukturi vezano za električna vozila kako bi se postiglo optimalno zadovoljstvo kupaca električnih vozila koja nisu samo za gradsku upotrebu i vjerujem da država ali i vi kao kompanija, a u saradnji sa svim ostalim disttributerima vozila u BiH da aktivno radite na ovom unapređenju. 

Vidio sam da postoji kupiti kabal/adapter za punjač za VW ID4 cca 800KM pa vjerujem da ima i za Enyaqa i mislim da je ovo dobra investicija i preporuka prema kupcima ovih vozila.

Od negativnih stavki jedino mogu navesti touch komande u dijelu šibera koje vrlo često ne reguju ili pogrešno aktiviraju neku od funcija pa se više puta desilo da sam pozvao SOS telefon, ugasio osvjetljenje koje se aktivira kada se vrata otvore, šiber neće da se zatvori ili otvori isl. Reset cijelog sistema (duže držao dugme za gašenje displaja) je znalo u 90% slučajeva riješiti problem.

Kada sumiram svoje utiske Škoda Enyaq je izvrsno vozilo u svakom pogledu i mogu reći da  je ocjena 10 od 10. Ja iskreno vjerujem da su ova vozila zaista budućnost kojoj treba težiti kako bi se unaprijedio život uz niži nivo zagađenja, buke, ugodnosti ali i više  sigurnosti u saobraćaju. 

 

Zahvaljujemo se porodici Duraković na prenesim utiscima i želimo im još mnogo sretnih kilometara sa Škoda modelima.