Modeli
16.09.2023

Trimilioniti Škodin SUV

Tri miliona i svakim danom sve više: priča o uspjehu Škoda Auto SUV vozila se nastavlja

  • Jubilarno vozilo je crna Škoda Kodiaq Sportline, proizvedena u tvornici Kvasiny
  • S više od 841 000 jedinica proizvedenih do danas, druga generacija Kodiaqa trebala bi debitirati u nadolazećim sedmicama
  • Škoda svoje SUV modele proizvodi u Češkoj, Kini, Indiji, Ukrajini i Slovačkoj
  • Preteča Škodinih SUV vozila, Trekka, ističe se kao prvo vozilo u potpunosti dizajnirano i proizvedeno na Novom Zelandu

 

Mladá Boleslav, 21. septembra 2023. - Škoda Auto slavi proizvodnju svog tromilionitog SUV-a, crne Škode Kodiaq Sportline, koji je sišao s proizvodne trake u tvornici Kvasiny. Nakon što je Škoda prvi put ušla u SUV segment sa Škodom Yeti 2009.godine, vozila su brzo postala sastavni dio portfolija češkog proizvođača automobila. Tokom svoje uspješne SUV kampanje, Škoda je predstavila serije Kodiaq, Karoq i Kamiq kao i svoj prvi potpuno električni SUV model s MEB-om, Enyaq. Potaknuti uspjehom Kushaqa u Indiji, SUV vozila sada predstavljaju gotovo polovicu Škodinih globalnih isporuka.

 

Andreas Dick, član uprave Škoda Auto za proizvodnju i logistiku, kaže: "Proizvodnja tri miliona SUV vozila od 2009. fantastično je postignuće za cijeli naš tim. Ova prekretnica naglašava evoluciju preferencija naših kupaca i našu fleksibilnost u ispunjavanju njihovih potreba. Danas gotovo 50% vozila koja isporučujemo su SUV vozila. Naša misija je jasna: u potpunosti smo predani elektrifikaciji naše SUV linije i prilagodbi naših proizvodnih pogona. Izazov prihvaćen!"

 

U Češkoj, Škoda proizvodi Kamiq, Enyaq i Enyaq Coupé u tvornici u Mladá Boleslav, dok Karoq i Kodiaq silaze s proizvodne trake u Kvasinyju. Osim toga, proizvođač automobila svoje SUV modele proizvodi u Kini, Indiji, Ukrajini i Slovačkoj.

Yeti: Škodin prvi SUV model

Godine 2009. Škoda Auto lansirala je tada svoju petu seriju modela - Yeti. Prvi SUV češkog proizvođača automobila bio je kompaktan i mogao se pohvaliti tipičnim SUV karakteristikama poput povišenog položaja sjedenja i prostranosti, nadopunjenih Simply Clever karakteristikama poput VarioFlex stražnjih sjedišta. Sa više od 684.000 proizvedenih primjeraka, Yetijeva proizvodnja je zaključena 2018. Njegov uspjeh postavio je temelj Škodinoj sveobuhvatnoj SUV kampanji.

Kodiaq: pionir u SUV kampanji i predviđanje sljedeće generacije

Kodiaq je imao svoju globalnu premijeru u septembru 2016. Kodiaq RS, predstavljen u jesen 2018., bio je prvi SUV u sportskoj porodici Škoda RS. Do danas je proizvedeno više od 841.000 komada najvećeg SUV-a marke. U nadolazećim sedmicama Škoda bi trebala predstaviti drugu generaciju Kodiaqa, koja će imati plug-in hibridnu varijantu s električnim dometom većim od 100 kilometara.

Škoda Karoq: ubrzavanje SUV kampanje

U 2017. Škoda je predstavila Karoq kao drugi model u svojoj SUV liniji. Ovaj kompaktni model brzo je postao kamen temeljac trenutnog Škodinog portfolija, s više od 705.000 proizvedenih primjeraka. Do 2021. Karoq je bio dostupan u 60 zemalja i zauzimao je treće mjesto po ukupnom broju isporuka nakon najprodavanije Octavije i gradskog SUV-a Kamiq. Ažuriranje iz 2022. uvelo je profinjeniji jezik dizajna i uključilo održive materijale.

Škoda Kamiq: Ulazak u segment gradskih SUV vozila

S Kamiqom, Škoda je svojoj ponudi dodala SUV seriju u brzo rastućem segmentu gradskih SUV vozila. Od lansiranja 2019. godine, više od 537.000 komada Kamiqa, uključujući Kamiq GT u Kini, sišlo je s proizvodne trake. Ovaj uspjeh ga je pozicionirao kao Škodin najprodavaniji SUV i 2021. i 2022. U kolovozu je Škoda predstavila ažurirane verzije Kamiqa, koje sadrže poboljšanja u dizajnu, sigurnosti i povezivosti.

Enyaq i Enyaq Coupé: Ulazak u električnu eru sa SUV-om

U septembru 2020. Škoda Auto označila je ključni trenutak u svojoj strategiji e-mobilnosti lansiranjem Enyaqa, svog prvog proizvodnog modela temeljenog na modularnoj električnoj pogonskoj matrici (MEB) Volkswagen grupe. U siječnju 2022. predstavljen je Enyaq Coupé koji se može pohvaliti emotivnim dizajnom, sportskom estetikom i prostranim interijerom. Do danas je u tvornici Mladá Boleslav proizvedeno preko 166.000 komada Enyaqa i Enyaqa Coupéa.

Kushaq: Proizvedeno u Indiji za Indiju

Predstavljen 2021.godine, Škoda Kushaq je prvi model marke lokalno proizveden u Indiji. S blizu 64.000 proizvedenih komada od lansiranja, Kushaq naglašava predanost Škode indijskom tržištu. Iskorištavajući postojeće sinergije za dinamična tržišta rasta, prva vozila Kushaq iz tvornice u Puneu izvozit će se u Vijetnam kao CKD (Completely Knocked Down) jedinice, postavljene za konačno sklapanje tamo od druge polovice 2024. nadalje.

Trekka: Škodina pionirska preteča

Svestrani Trekka, predstavljen 1966. godine, preteča je današnjih Škodinih SUV modela. Razvijen u saradnji s lokalnim uvoznikom Škode i drugim firmama sa sjedištem na Novom Zelandu, ističe se kao prvo vozilo u potpunosti dizajnirano i proizvedeno na Novom Zelandu. Tehnički kompleti iz Mladá Boleslava, uključujući motore i mjenjače između ostalih komponenti, otpremljeni su na Novi Zeland radi sastavljanja. Do 1972. tvornica Ōtāhuhu proizvela je gotovo 3000 primjeraka Trekke.