Modeli
16.11.2023

Novi krovni fotonaponski sistemi Škoda auta

Novi krovni fotonaponski sistemi doprinose ugljično neutralnoj proizvodnji

  • Škoda Auto je u saradnji sa društvima ČEZ ESCO i ŠKO-ENERGO u svojim proizvodnim i logističkim zgradama u Mladoj Boleslav postavila više od 5 400 fotonaponskih modula

  • Očekuje se da će solarni sistemi godišnje generisati više od 2 GWh električne energije bez emisija

  • Nove fotonaponske instalacije označavaju dodatnu prekretnicu u naporima marke Škoda u postizanju ugljične neutralnosti u svojim češkim tvornicama do kraja desetljeća

Mladá Boleslav, 31. oktobra 2023. - Škoda Auto postavlja temelje za ugljično neutralnu proizvodnju u svojim češkim tvornicama do kraja desetljeća. U saradnji sa društvima ČEZ ESCO i ŠKO-ENERGO, Škoda Auto pustila je u rad tri krovna fotonaponska sistema u svojoj glavnoj tvornici u Mladoj Boleslav i logističkom centru Škoda Parts Center.

Pokrivajući površinu od preko 10 000 m², što odgovara veličini od više od 15 teniskih terena, očekuje se da će nova solarna elektrana sa preko 5 400 fotonaponskih modula godišnje proizvoditi više od 2 GWh električne energije bez emisija. Ta bi energija mogla bi u potpunosti napuniti približno 25 000 vozila Enyaq 85.

Član uprave društva Škoda Auto za proizvodnju i logistiku, Andreas Dick, objašnjava: "U društvu Škoda Auto neprekidno analiziramo svoj ugljični otisak i radimo na njegovom smanjenju. Kao dio naše strategije Next Level - Škoda Strategy 2030., "zelena proizvodnja" središnji je stub našeg plana tokom ovog desetljeća transformacije i naših ambicioznih napora u pogledu održivosti.

Dok ovom izazovu pristupamo holistički zajedno sa našim partnerima, ovu elektranu smatramo ključnom za ostvarivanje našeg ambicioznog, ali dostižnog cilja: da za proizvodnju vozila i komponenti u našim češkim tvornicama u potpunosti upotrebljavamo ugljično neutralnu energiju do 2030. godine."

Predsjednik uprave ČEZ grupe, Daniel Beneš, komentariše: "Marljivo radimo na dekarbonizaciji i osiguravanju sigurnosti snadbjevanja energijom. Naš je cilj proizvesti 6 GW iz obnovljivih izvora do 2030. i postići ugljičnu neutralnost u proizvodnji energije do 2040. Kao vodeće energetsko društvo u Češkoj Republici, predani smo pružanju podrške privatnim i industrijskim kupcima u smanjenju njihovog ugljičnog otiska. Fotonaponska elektrana u društvu Škoda Auto savršeno je usklađena s ovim ciljevima."

Generalni direktor društva ŠKO-ENERGO, Tomáš Kubín, opisuje ambiciozan obim novog fotonaponskog sistema u glavnoj tvornici društva Škoda Auto: "Ovaj projekt osmišljen je za generisanje više od 2 GWh električne energije bez emisija godišnje i predstavlja dodatni veliki korak prema proizvodnji ugljično neutralne energije za Škoda Auto. 

Postavljanje 5.468 solarnih modula na krovove triju hala zaista je bio zahtjevan pothvat. Završetak još jednog projekta sa društvom Škoda Auto i ČEZ grupom, nakon uspješne instalacije u servisnom centru u Kosmonosyu 2019., jača naše snažno partnerstvo."

Stručnost u obnovljivim izvorima energije - saradnja s društvima ČEZ ESCO i ŠKO-ENERGO

Prva saradnja društva Škoda Auto, društva ČEZ ESCO i dobavljača energije ŠKO-ENERGO na solarnim sistemima počela je krajem 2019. Solarni moduli u servisnom centru društva Škoda Auto u Kosmonosyu postavljeni su na površini od oko 2.200 m²  i proizvode više od 450 MWh godišnje, pokrivajući gotovo 17 % energetskih potreba servisnog centra.

U februaru 2021. Škoda Auto sklopila je prošireno partnerstvo sa društvima ŠKO-ENERGO i ČEZ ESCO sa ciljem izgradnje solarne elektrane koja se sastoji od ukupno 5 468 najsavremenijih fotonaponskih modula: 3.020 panela na centru Škoda Parts Center, 1 328 panela na hali U6C i 1 120 panela na hali M12L. Ti će moduli osigurati nominalnu snagu od 2 146 vršnih kilovata (kWp).

Solarni uspjeh društva Škoda Auto u tvornicama Aurangabad i Pune u Indiji

Škoda Auto unapređuje proizvodnju održive energije u svojim pogonima na međunarodnoj razini. U Indiji je fotonaponski sistem u tvornici Aurangabad priključen na mrežu od 2018. Proizvevši više od 1 440 MWh samo u prošloj godini, ovisnost tvornice o kupljenoj energiji smanjena je za 40 %.

Krovna solarna elektrana u tvornici Chakan u Puneu proširena je u februaru 2023. Sa snagom od 18,5 MWp, sada može proizvesti do 26.600 MWh električne energije godišnje, pokrivajući do 30% potrošnje električne energije tvornice. Elektrana kompenzira više od 28% emisija CO₂  iz godišnje proizvodnje vozila tvornice.

Predanost društva Škoda Auto održivosti i ugljičnoj neutralnosti

U skladu sa strategijom Next Level - Škoda Strategy 2030., proizvođač vozila postavio je specifične ciljeve za zaštitu okoliša kroz područja "zelena tvornica", "zeleni proizvod" i "zelena maloprodaja". Među njima, postizanje CO₂ neutralne proizvodnje u tri tvornice u Češkoj Republici do 2030. ključni je cilj u okviru stuba "zelena proizvodnja".

Tvornica Vrchlabí ostvarila je taj cilj još 2020.godine. Različite mjere koje je implementirao češki proizvođač automobila kako bi rigorozno smanjio ekološki otisak svojih poslovnih aktivnosti odnose se na cijeli lanac vrijednosti.