Motori

Ponuda motora obuhvaća ekskluzivne novo razvijene motore sa direktnim ubrizgavanjem i turbo punjačima.

Kod njihovog razvoja iskorištene su brojne mogućnosti integracije novih trendova. Vozači će posebno cijeniti njihov miran rad, promptno reagiranje na pritisak pedale gasa uz optimalni okretni moment te nisku potrošnju.

Nova ŠKODA Fabia štedljivija je za 17%

ŠKODA Fabia koja će debitirati početkom oktobra 2014. godine u Parizu postavlja nove standarde u području potrošnje i emisija te će u odnosu na prethodni model biti štedljivija za 17%. Na taj način će postati ekološki najprihvatljivija i najekonomičnija Fabia svih vremena..

Novi motori (4 benzinska & 3 dizelska) ispunjavaju normu ispušnih plinova EU 6
Nova Fabia dobiva nove motore najnovije generacije, posebno učinkovite po pitanju potrošnje. U ponudi za zemlje EU nalaze se - uključujući varijantu GreenLine - četiri benzinska i tri dizelska motora. Svi motori ispunjavaju novu normu ispušnih plinova EU 6 i serijski su opremljeni sa start-stop sistemom i rekuperacijom (obnova energije kočenja). Stupnjevi prijenosa se mijenjaju ručno ili preko automatskog DSG mjenjača s dvije spojke.

MQB tehnologija
Ponuđeni benzinski motori su novi 3- i 4-cilindarski motori koji se temelje na MQB tehnologiji. 1,0 MPI-3-cilindarski motori opremljeni su nedirektnim ubrizgavanjem, 4-cilindarski motori su turbopunjeni TSI motori zapremine od 1,2 litre. Spektar snage počinje kod 44kW (60 KS) i doseže sve do 81 kW (110 KS). Što se tiče dizelskih motora, za novu ŠKODA Fabiju su na raspolaganju tri verzije snage novog common-rail agregata zapremine 1,4 litre i isključivo s direktnim ubrizgavanjem i turbopunjenjem. Blok motora 3-cilindarske konstrukcije izrađen je od legure aluminija. Spektar snage motora sa samozapaljenjem doseže kao kod Fabije druge generacije od 55 kW do 77 kW, no on se sada postiže sa zapreminom od 1,4 litre umjesto dosadašnje zapremine od 1,6 litre.

Ekološki prihvatljivo s Fabijom GreenLine
Najštedljivija ŠKODA Fabia bit će ŠKODA Fabia GreenLine s motorom 1,4 TDI/55 kW (75 KS) koja će biti dostupna krajem 2015. Godine. Zahvaljujući start-stop sistemu, rekuperaciji i gumama s niskim otporom kotrljanja te ciljanim prilagodbama aerodinamičnih karakteristika, nova ŠKODA Fabia GreenLine postiže potrošnju od samo 3,1 l/100 km. To odgovara CO²-emisiji od samo 82 g/km. Na taj način će nova ŠKODA Fabia GreenLine od 2015. godine postati ekološki najprihvatljivija ŠKODA s konvencionalnim pogonom, pored modela ŠKODA Citigo G-TEC s pogonom na zemni plin.

Težina
Nova ŠKODA Fabia bit će za 65 kg lakša nego do sada (bez opreme). Težina praznog vozila (bez vozača) kod osnovne verzije ŠKODA Fabije s 1,0 MPI 3-cilindarskim motorom iznosi samo 980 kg. S trećom generacijom ŠKODA Fabije češki proizvođač još jednom ističe svoj zahtjev u pogledu ekološki prihvatljivih vozila.

Put marke ŠKODA je jasno definisan: ekološki prihvatljiva mobilnost mora ostati dostupna - u korist kupcima i okolišu. Tome posebno doprinose modeli ŠKODA GreenLin-, Green tec i G-TEC koji su dostupni za ŠKODA paletu modela..

Prostor motora
Motor
Prostor motora
Motor