Adaptivno vješanje za komfor u vožnji

Za maksimalan užitak u vožnji imate mogućnost podešavanja Vaše Octavie pomoću sistema Dynamic Chassis Control (DCC), koji sadrži i Driving Mode Select. DCC dozvoljava da prilagodi ponašanje vozila prema raspoloženju: Normal, Sport ili Comfort.

Ambijentalno osvjetljenje

Dodir luksuza !
Podešavanjem svjetla stvarate posebne efekte unutrašnjeg osvjetljenja. Optička vlakna se nalaze u cijeloj unutrašnjosti i uokviruju linije enterijera. LED ambijentalno svjetlo je standard za ŠKODA OCTAVIA Laurin & Klement i opcija za nivo opreme Style.

ADAPTIVNI TEMPOMAT (ACC)

 

Adaptivni tempomat (ACC) održava sigurno odstojanje od vozila ispred vas na željenoj brzini, kontrolišući motor i kočnice tako što ubrzava i koči po potrebi.

Sistem kombinuje tempomat sa sistemom koji funkcioniše na principu radara radi održavanja odstojanja.

Sigurno i lako parkiranje

 

Parking asistent

Ulaženje ili izlaženje sa parking prostora je sada sigurnije nego ikada ranije zahvaljujujući nizu sistema za asistencije: Parking asistent, Sistem za nadzor saobraćaja iza vozila i stražnja kamera.

 

Parking Asistent 3.0

Ovaj asistent pomaže prilikom paralelnog i uzdužnog parkiranja čak i u zakrivljenoj ulici. Sistem nalazi dovoljno veliki prostor između vozila i skoro automatski vrši manevar parkiranja. Elektronika vozila kontroliše upravljač dok vozač kontroliše brzinu koristeći gas i kočnicu.

 

Uzdužno parkiranje

 OCTAVIA može da ide i do 40 km/h kada sistem pretražuje mjesto za parking. Kada senzor pronađe dovoljno veliki prostor (minimum dužina vozila+ 60 cm), započinje manevar parkiranja.

 

Paralelno parkiranje naprijed

Parking Asistent polu-automatski navodi vozilo na parking mjesto. Sistem asistira vozaču kontrolom upravljača, vozač kontroliše gas i kočnicu.

 

 

 

Stražnja kamera

Ovaj sistem koristi mini kameru koja se nalazi u zadnjem dijelu vozila. Kada se mjenjač prebaci u rikverc, kamera se automatski pali i slika se prikazuje na displeju infotainment sistema. Pomoćnik u vidu linija na slici prikazuju putanju vozila prema trenutnom položaju volana ili indikuju kada ga treba okrenuti. Kamera je opremljena mlaznicom za čišćenje.

 

Asistent za vožnju sa prikolicom

Žeite da kupite kamp kućicu ali nemate iskustva sa vožnjom te vrste? Novi asistent za vožnju prikolice preuzima kontrolu kada se krećete unazad. Na Vama je samo da odlučiite gdje ćete parkirati, kada da krenete i kada da stanete.     

 

Optički parking sistem 360°

OPS 360 upozorava na eventualne prepreke tokom parkiranja. Procjena se vrši na osnovu mjerenja 12 ultrazvučnih senzora, parametara vožnje i položaja upravljača.

 

Parking senzori naprijed i nazad

Parking senzori su osnova svakog sistema za parkiranje. Senzori asistiraju vozaču i rade u sprezi sa svim infotainment sistemima koje posjeduje OCTAVIA.