Modeli
01.04.2023

Škoda studentski automobil - električniji nego ikada prije

Deveti Škodin studentski automobil bit će "najelektriziraniji" nego ikad, dok će obuhvatiti Škodin istraživački duh. Ovogodišnjih 29 studenata gradi multifunkcionalno vozilo za kampovanje i mobilnu kancelariju zasnovanu na potpuno električnom Škoda SUV-u Enyaq iV. Njihov automobil iz snova ispunjava potrebe i očekivanja savremenih istraživača. Uz podršku Škoda Design tima, studenti su nedavno izradili vlastite početne skice dizajna za Škoda studentski automobil.

Oliver Stefani, šef Škoda Design-a, kaže: "Mi, u Škoda Design-u, veoma smo sretni što, kao dio ovog fantastičnog projekta, ovim mladim talentima možemo pružiti tako opipljiv uvid u naš svakodnevni rad i navesti ih na to. Projekat Studentski automobil kombinuje tri velike Škodine prednosti: njen stav "može", praktični pristup i ogroman timski duh. Mi u Škoda Design-u već jedva čekamo trenutak kada ćemo moći vidjeti gotov studentski automobil.

 

Dizajniranje mobilne kućice od kuće

Škoda Design je od 2014. godine jedna od prvih stanica na putovanju studenata stručnih studija koji učestvuju u projektu. Radeći sa šefom Škoda dizajna Oliverom Stefanijem i njegovim timom, prvo su osmislili skice eksterijera i unutrašnjosti svog automobila iz snova - koje će potom sami graditi, od početnog koncepta do gotovog proizvoda. Deveti studentski automobil bi trebao biti multifunkcionalni mobilni uredski kamper baziran na Škodi Enyaq iV, prvom Škodinom proizvodnom modelu izgrađenom na Modularnom kompletu alata za elektrifikaciju (MEB) Volkswagen grupacije. 

"Explore More" ("Istraži više") očima učenika

U svojim skicama dizajna, studenti su već definisali ličnost svog automobila iz snova. Kao električni kancelarijski kamper na baterije, prvi studentski automobil zasnovan na

Enyaq iV-u je namenjen da bude pratilac na putovanjima ka novim horizontima. Lični prostor za iskustva i otkrića, također naglašava Škodinu predanost električnoj mobilnosti. Kao što je tipično za brend, nadolazeći studentski automobil će imati koristi od kultnih karakteristika "Simply Clever" i najsavremenije tehnologije, dok će takođe uključiti široku lepezu održivih materijala. Cilj automobila je da omogući svom vlasniku da postane digitalni nomad - radi bez vezivanja za sto, slobodno se kreće gdje god i kad god želi. Savršeno se slaže sa Škodinim novim konceptom "Explore More" i upravo je pravo vozilo za moderne istraživače i nezavisne avanturiste.