Modeli

Safety Assist modela Škoda Enyaq Sportline iV

SISTEM NADZORA OKOLINE (FRONT ASSIST) SA ASISTENTOM ZA IZBJEGAVANJE SUDARA (COLLISION AVOIDANCE ASSIST)

Sistem nadzora okoline (Front Assist) sigurnosni je sistem koji upozorava na sudar. U slu─Źaju neizbje┼żnog sudara aktivira ko─Źnice kako bi umanjio posljedice. Tako─Ĺer, aktivira zaustavljanje u nu┼żdi ako pje┼íak ili biciklist poku┼ía prije─çi ispred vozila.

U kriti─Źnim situacijama kada Front Assist intervenira ko─Źenjem, a voza─Ź ukazuje da poduzima mjere izbjegavanja na─Źinom na koji okre─çe kolo volana, sistem potpore za izbjegavanje sudara (Collision Avoidance Assist) ciljano intervenira u okretanje kola volana kako bi voza─Źu pomogao zaobi─çi prepreku.

Safety Assist modela Škoda Enyaq Sportline iV

POMO─ć PRI SKRETANJU (TURN ASSIST)

Pomo─ç pri skretanju (Turn Assist), koja je dio sistema za nadzor okoline (Front Assist), slu┼żi za nadzor vozila iz suprotnog smjera kada skre─çete ulijevo (u vozilima s volanom na lijevoj strani), na primjer na raskri┼żju. Ako postoji neposredna opasnost, vozilo se potpuno zaustavlja i aktivira signal upozorenja.

Safety Assist modela Škoda Enyaq Sportline iV

PODRŠKA PRI PROMJENI VOZNE TRAKE (SIDE ASSIST)

Zahvaljuju─çi dva radarska senzora na stra┼żnjem dijelu vozila, podr┼íka pri promjeni voznog traka (Side Assist) otkriva vozila koja se pribli┼żavaju straga ili se nalaze u mrtvom uglu vozila. O tome ste obavije┼íteni LED signalom s unutarnje strane ku─çi┼íta vanjskih ogledala. Podr┼íka pri promjeni vozne trake (Side Assist) mo┼że otkriti vozila udaljena do 70 m i na taj na─Źin vas u─Źinkovito upozorava na opasne situacije na autocestama i cestama s dvije vozne trake.

Safety Assist modela Škoda Enyaq Sportline iV

UPOZORENJE PRI IZLASKU IZ VOZILA (EXIT WARNING)

Ova nova sigurnosna karakteristika dodatna je dopunska funkcija podr┼íke pri promjeni vozne trake (Side Assist). Funkcija Upozorenje pri izlasku iz vozila (Exit Warning) upozorava vas i ostale putnike vizualno i akusti─Źno ako bi kada, na primjer, izlazite iz bo─Źno parkiranog vozila otvaranje vrata moglo rezultirati sudarom s drugim vozilom, biciklistom ili elektri─Źnim romobilom. Upozorenje pri izlasku iz vozila (Exit Warning) koristi se radarima podr┼íke pri promjeni vozne trake (Side Assist) i nadzire podru─Źje iza i uz vozilo do udaljenosti od 35 m.

Safety Assist modela Škoda Enyaq Sportline iV

PODRŠKA ZA ZAŠTITU PUTNIKA (CREW PROTECT ASSIST)

Sistemzate┼że prednje sigurnosne pojaseve u slu─Źaju neizbje┼żnog sudara ili nestabilnih situacija u vo┼żnji i aktivira ESC radi zatvaranja bo─Źnih prozora skoro do kraja te sprje─Źavanja ulaska stranih predmeta u vozilo. Sistem radi s prednjim radarom.

Safety Assist modela Škoda Enyaq Sportline iV

MULTIKOLIZIJSKA KO─îNICA

Ako vozilo sudjeluje u nesre─çi i aktiviraju se zra─Źni jastuci, moglo bi se nastaviti kretati i prouzro─Źiti novu nesre─çu. Tu nastupa multikolizijska ko─Źnica koja vozilo zaustavlja radi sprje─Źavanja dodatnih sudara.

Ova stranica je dodatni dio stranice koja se otvara. Kliknite na polje kako biste dospjeli na tu stranicu.

Nazad na po─Źetnu stranicu