Modeli

Sigurnosni sistemi modela Škoda Enyaq iV

SISTEM NADZORA OKOLINE (FRONT ASSIST) SA ASISTENTOM ZA IZBJEGAVANJE SUDARA (COLLISION AVOIDANCE ASSIST)

Sistem nadzora okoline (Front Assist) sigurnosni je sistem koji upozorava na sudar. U slu─Źaju neizbje┼żnog sudara aktivira ko─Źnice kako bi umanjio posljedice. Tako─Ĺer, aktivira zaustavljanje u nu┼żdi ako pje┼íak ili biciklist poku┼ía prije─çi ispred vozila.

U kriti─Źnim situacijama kada sustav nadzora okoline Front Assist intervenira ko─Źenjem, a voza─Ź ukazuje da poduzima mjere izbjegavanja na─Źinom na koji okre─çe kolo upravlja─Źa, asistent za izbjegavanje sudara (Collision Avoidance Assist) ciljano interveni┼íe u okretanje volana kako bi voza─Źu pomogao zaobi─çi prepreku.

Sigurnosni sistemi modela Škoda Enyaq iV

POMO─ć PRI SKRETANJU (TURN ASSIST)

Pomo─ç pri skretanju (Turn Assist), koja je dio sistema za nadzor okoline (Front Assist), slu┼żi za nadzor vozila iz suprotnog smjera kada skre─çete ulijevo (u vozilima s upravlja─Źem na lijevoj strani), na primjer na raskri┼żju. Ako postoji neposredna opasnost, vozilo se potpuno zaustavlja i aktivira signal upozorenja.

Sigurnosni sistemi modela Škoda Enyaq iV

POMO─ć PRI PROMJENI VOZNOG TRAKA (SIDE ASSIST)

Zahvaljuju─çi dva radarskim senzorima na stra┼żnjem dijelu vozila, potpora pri promjeni voznog traka (Side Assist) otkriva vozila koja se pribli┼żavaju straga ili se nalaze u mrtvom uglu vozila. O tome ste obavije┼íteni LED signalom s unutra┼ínje strane ku─çi┼íta vanjskih ogledala. Podr┼íka pri promjeni voznog traka (Side Assist) mo┼że otkriti vozila udaljena do 70 m i na taj na─Źin vas u─Źinkovito upozorava na opasne situacije na autocestama i cestama s dva vozna traka.

Sigurnosni sistemi modela Škoda Enyaq iV

UPOZORENJE PRI IZLASKU (EXIT WARNING)

Ova nova sigurnosna karakteristika dodatna je dopunska funkcija podr┼íke pri promjeni voznog traka (Side Assist). Funkcija Upozorenje pri izlasku (Exit Warning) upozorava vas i ostale putnike vizualno i akusti─Źno ako bi kada, na primjer, izlazite iz ta─Źno parkiranog vozila otvaranje vrata moglo rezultirati sudarom s drugim vozilom, biciklistom ili elektri─Źnim romobilom. Upozorenje pri izlasku (Exit Warning) koristi se radarima podr┼íke pri promjeni voznog traka (Side Assist) i nadzire podru─Źje iza i uz vozilo do udaljenosti od 35 m.

Sigurnosni sistemi modela Škoda Enyaq iV

ASISTENT ZA ZAŠTITU PUTNIKA (CREW PROTECT ASSIST)

Sistem zate┼że prednje sigurnosne pojaseve u slu─Źaju neizbje┼żnog sudara ili nestabilnih situacija u vo┼żnji i aktivira ESC radi zatvaranja bo─Źnih prozora skoro do kraja te sprje─Źavanja ulaska stranih predmeta u vozilo. Sistem radi s prednjim radarom.

Sigurnosni sistemi modela Škoda Enyaq iV

MULTIKOLIZIJSKA KO─îNICA

Ako Enyaq iV u─Źestvuje u nesre─çi i aktiviraju se zra─Źni jastuci, mogao bi se nastaviti kretati i prouzro─Źiti novu nesre─çu. Tu nastupa multikolizijska ko─Źnica koja vozilo zaustavlja radi sprje─Źavanja dodatnih sudara.

Ova stranica je dodatni dio stranice koja se otvara. Kliknite na polje kako biste dospjeli na tu stranicu.

Nazad na po─Źetnu stranicu