Modeli

Škoda Kamiq Sigurnosni asistenti

Asistent pri promjeni vozne trake

Zahvaljujući dva senzora u donjem dijelu stražnjeg branika asistent pri promjeni vozne trake prepoznat će vozila koja vam se približavaju ili se nalaze u mrtvom uglu i vozača pomoću pokazivača u vanjskom retrovizoru upozorava na potencijalno opasnu situaciju. Sistem nadzire područje i vozila do udaljenosti od čak 70 metara.

Škoda Kamiq Sigurnosni asistenti

Asistent zadržavanja vozila u voznoj traci

Asistent zadržavanja vozila u voznoj traci upozorava na nenamjerno napuštanje vozne trake i aktivnim impulsom upravljača sprječava neželjeni prelazak vozila u drugu voznu traku. Asistent je aktivan pri brzinama iznad 65 km/h i kod dobre oznake (iscrtanost) trake.

Škoda Kamiq Sigurnosni asistenti

Front Assist uključujući sistem prepoznavanja pješaka

Front Assist je sigurnosni sistem koji upozorava na opasnost od sudara i u slučaju neizbježnog sudara aktivira kočnice kako bi se ublažile posljedice. Pomoću radarskog senzora u rešetki hladnjaka Front Assist permanentno nadzire razmak od vozila koje vozi ispred te prepoznaje pješake. Ako se razmak smanji ili ako postoji opasnost od sudara, a vozač ne reaguje, sistem automatski intervenira i to nekom od sljedeće četiri mjere:

  • Vizuelnim signalom ako razmak postane manji od zakonski propisanog minimalnog razmaka
  • Zvučnim i vizuelnim signalom upozorenja
  • Kratkim automatskim aktiviranjem kočnica
  • Automatskim kočenjem kako bi se izbjegla kolizija ili ublažile posljedice sudara

Škoda Kamiq Sigurnosni asistenti

Proaktivna zaštita putnika

Ovaj sistem koordinira funkcionalne sigurnosne sisteme u vozilu za ublažavanje opasnih situacija. U nestabilnim situacijama u vožnji sigurnosni pojasevi se automatski zatežu na prednjim sjedištima. Osim toga, sistem gotovo zatvara bočne prozore.

Škoda Kamiq Sigurnosni asistenti

Multikoliziona kočnica

Kočnica postaje aktivna kada senzori (senzori zračnih jastuka) detektuju sudar. Usporavanje vozila automatski pokreće ESC. Daljnja oštećenja uzrokovana vožnjom na vozilu će se spriječiti.

Ova stranica je dodatni dio stranice koja se otvara. Kliknite na polje kako biste dospjeli na tu stranicu.

Nazad na početnu stranicu