Modeli

Škoda Octavia Komforni sistemi podrške vozaču

SISTEMI PODRŠKE ZA VOZAČA

Opcioni sistem podrške za vozača obuhvaća razne sisteme i funkcije koje ćemo vam pojedinačno predstaviti na sljedećim stranicama. Ako se oni međusobno kombinuju, vozilo vam može znatno olakšati vožnju i povećati udobnost na putovanju. Nakon aktivacije sistem može automatski zaustaviti vozilo i ponovno ga pokrenuti, održavati njegov pravac, pratiti druga vozila u zastoju te vam prikazivati vozila oko vas na ekranu ispred.

Škoda Octavia Komforni sistemi podrške vozaču

AUTOMATSKA REGULACIJA RAZMAKA SA PREDIKTiVNOM REGULACIJOM BRZINE

Nova prediktivna regulacija brzine proširuje funkcije automatske regulacije razmaka (ACC). Ona ne nadzire samo promet ispred vas, već također obrađuje prepoznate prometne znakove i ograničenja brzine pohranjene u navigacionom uređaju. Na temelju tih informacija brzina se pravodobno prilagođava, primjerice kada se vozilo približava zavoju, kružnom toku ili križanju odnosno kao reakcija na promjenu najveće dopuštene brzine.

Škoda Octavia Komforni sistemi podrške vozaču

SISTEM PREPOZNAVANJA PROMETNIH ZNAKOVA

Modul za obradu slika traži skenirane slike na prepoznatim prometnim znakovima i te rezultate uspoređuje sa podacima navigacionog uređaja. Sistem obrađuje znakove ograničenja brzine, znakove zabrane pretjecanja, znakove zabrane prometa u jednosmjernim ulicama te eventualne dodatne napomene i odgovarajuće znakove za prestanak zabrane te ih pokazuje vozaču.

Škoda Octavia Komforni sistemi podrške vozaču

PODRŠKA ZADRŽAVANJA VOZILA U VOZNOJ TRACI

Ovaj asistent upozorava na nenamjerno napuštanje vozne trake. Sistem za to upotrebljava kameru koja prepoznaje oznake na cesti. Sistem također prepoznaje označene linije gradilišta i druga ograničenja na cesti.

Škoda Octavia Komforni sistemi podrške vozaču

PODRŠKA KOD SAOBRAĆAJNOG ZASTOJA

Asistent kod saobraćajnog zastoja olakšava vožnju tokom zastoja. Ona se koristi automatskom regulacijom razmaka (ACC) i podrškom zadržavanja vozila u voznoj traci za kretanje i kočenje te za upravljanje upravljačem i tako vozilo prilagođava kretanju drugih vozila oko njega u saobraćajnom zastoju.

Škoda Octavia Komforni sistemi podrške vozaču

PODRŠKA ZA HITNE SLUČAJEVE

Podrška za hitne slučajeve smanjuje rizik od sudara u slučajevima kada se vozač ne osjeća dobro. Nakon što podrška zadržavanja vozila u voznoj traci prepozna da se ruke vozača nakon upozorenja ne nalaze na upravljaču, aktivirat će se podrška za hitne slučajeve. Ona će usporiti vozilo do zaustavljanja, održavati pravac vozila i uključiti uređaj za svjetlosno upozorenje.

Ova stranica je dodatni dio stranice koja se otvara. Kliknite na polje kako biste dospjeli na tu stranicu.

Nazad na početnu stranicu