Clever Sprit sparen

Savjeti za uštedu goriva

Upalite motor i odmah krenite Zavežite sigurnosni pojas, namjestite zrcala, odaberite radijski program i krenite. Kada nije zagrijan, svakom je motoru potrebna veća količina goriva. Stoga motor pažljivo zagrijte na radnu temperaturu. Tako ćete sačuvati okoliš i svoj novčanik.

Brzo prebacite u više stupnjeve prijenosa - smanjite broj okretaja motora Izbjegavajte nepotrebno visoke brojeve okretaja jer oni troše više goriva i doprinose trošenju dijelova. Gorivo možete uštedjeti i pri ubrzanju kada odaberete stupanj prijenosa koji će najbolje iskoristiti područje okretnog momenta vozila. U Uputama za uporabu vaše ŠKODE možete saznati koje je to područje.

Tehnički besprijekorno stanje = niska potrošnja goriva Onečišćeni filtar za zrak, stare svjećice i neispravna elektrika smanjuju snagu motora i u velikoj mjeri povećavaju potrošnju. Pomaknute pumpe za ubrizgavanje ili istrošene mlaznice za ubrizgavanje kod dizelskih motora dovode do veće potrošnje goriva.

Vožnja u skladu s prometom se isplati Vožnja uz predviđanje situacija u prometu posebno je poželjna u gradskoj vožnji - bez većih ubrzanja. Izbjegavajte promet s čestim zaustavljanjima i kretanjima. 2-3 sekunde razmaka omogućuju optimalni način vožnje.

S lakoćom dolazi i brzina - nemojte voziti nepotrebni teret Krovna kutija, nosač za skije, gume ili lanci za snijeg u automobilu - uklonite ih ako vam više nisu potrebni.

Ovako ćete postići veći domet: češće provjeravajte tlak u gumi Preniski tlak dovodi do bržeg trošenja guma i povećanja potrošnje goriva. Važno: tlak ne bi trebao biti veći od tlaka koji proizvođač preporučuje kod potpunog opterećenja vozila (vidi upute u čepu spremnika za gorivo odnosno Upute za uporabu vašeg vozila) kako bi se zajamčilo sigurno prianjanje na cesti i optimalni put kočenja.

Klima-uređaj Klima-uređaj, grijanje sjedala i grijanje vozila u mirovanju trebate uključiti ako ćete se ugodnije osjećati tijekom vožnje. Isključite uređaje koji vam više nisu potrebni.