Modeli

Unfallratgeber

o

Savjeti za slučaj sudara

 1. Obucite sigurnosni prsluk.
  Sigurnosne prsluke moraju nositi vozači motornih vozila s više tragova pri postavljanju sigurnosnog trokuta na brzoj cesti. Nošenje reflektirajućeg prsluka na autocesti obavezno je ako vozač napušta vozilo i ako se zadržava na kolniku ili traku za zaustavljanje.
 2. Osigurajte mjesto nezgode.
 3. Ispravno postavljanje sigurnosnog trokuta.
  Trokut se mora postaviti tako da već od trenutka uočavanja trokuta, a ne tek nakon prolaska pored njega, ostane dovoljno vremena i mjesta za zaobilaženje ili eventualno zaustavljanje. Trokut mora biti postavljen u blizini ruba kolnika na strani kolnika na kojoj se vozilo zaustavilo.
 4. Putnike u vozilu odvedite na sigurno.
 5. Pružite prvu pomoć.
  Ako je netko ozlijeđen prilikom sudara, potrebno mu je pružiti prvu pomoć.
 6. Vozilo ostavite u položaju u kojem se sudar dogodio ako se može isključiti značajnije ometanje prometa.
  U protivnom nakon sudara odmah raščistite mjesto nezgode kako biste spriječili serijske sudare ili duge zastoje.
 7. Osigurajte dokazne materijale.
  To znači da biste trebali prikupiti osobne podatke o svjedocima ili odmah napraviti slike ili skice nezgode i sl.
 8. Ispunite Europsko izvješće o nezgodi.
 9. Obavijestite hitnu službu i izvršnu vlast.

Vaša Škoda poslovnica pobrinut će se oko osiguranja umjesto vas!

Koristan savjet

Ostanite uvijek mobilni sa Škoda mobilnim jamstvom. Kako je to moguće? Potpuno jednostavno. Škoda mobilno jamstvo Plus dobivate automatski i besplatno sa svakim novim vozilom, a produžuje se automatski pri svakom inspekcijskom servisu u Škoda poslovnici bez ikakvih dodatnih troškova.

Vodič za hitne službe

Ovaj je vodič izrađen isključivo za hitne službe koje su posebno školovane u području tehničkog pružanja pomoći nakon prometnih nezgoda, a time i u području aktivnosti opisanih u ovom vodiču.

Vodič nadalje sadrži informacije o vozilima koja su namijenjena za prodaju u Europskoj uniji. Vodič međutim ne sadrži informacije o vozilima koja su namijenjena za prodaju izvan Europske unije. Specifikacije i dodatna oprema vozila marke Škoda te ponuda vozila tvrtke Škoda Auto a.s. podliježu stalnim izmjenama. Pritom Škoda u svakom trenutku izričito zadržava pravo na prilagodbe odnosno izmjene sadržaja ovog vodiča. U slučaju izmjena ovog vodiča na dotičnoj će stranici biti istaknuta napomena.

Uvažite sljedeće:
Ovaj je dokument izrađen isključivo za hitne službe koje su posebno školovane u području tehničkog pružanja pomoći nakon prometnih nezgoda, a time i u području aktivnosti koje su s time povezane.

Informacije sadržane u ovom vodiču nisu namijenjene krajnjim kupcima kao niti servisnim radionicama i trgovcima. Detaljne informacije o funkcijama svog vozila i važne sigurnosne napomene u vezi sa sigurnošću vozila i putnika krajnji kupcu mogu potražiti u priručnoj literaturi svog Škoda vozila. Servisne radionice i trgovci dobivaju informacije o popravcima preko već poznatih izvora.

Ovdje preuzmite informacije:

Leitfaden für Rettungsdienste
pdf (20 MB)

Hinweise zur Unfallrettung aus verunfallten Škoda Fahrzeugen.

Eine so genannte Rettungskarte kann die Zeit der Bergung entscheidend verkürzen. Das macht bei Schwerverletzten möglicherweise den Unterschied zwischen Leben und Tod aus. Voraussetzung ist, der Autofahrer hat sich die passende Rettungskarte für sein Fahrzeug besorgt und sie hinter der Fahrer-Sonnenblende im Auto deponiert. Und vorausgesetzt, die Feuerwehrleute wissen davon.

Aufkleber "Rettungskarte im Fahrzeug"

Um die Feuerwehr auf einen Blick zu informieren, sollte auf der Fahrerseite ein Aufkleber (innen an der Windschutzscheibe) angebracht werden.

Den Aufkleber bekommen Sie bei Ihrem ÖAMTC Stützpunkt.

Informationen hier downloaden:

Škoda Rettungskarten
pdf (18 MB)