Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) koji nam pomažu da vam pružimo bolje korisničko iskustvo.
Prihvati i nastavi

4x4 Tehnologija

Najmodernija tehnologija pogona na sve točkove

Sa svojim inteligentnim pogonom na sve točkove 4x4 modeli marke ŠKODA nude stabilnost i prianjanje na cesti u različitim uvjetima u vožnji.

Pogon na sve točkove sa elektronički regulisanom lamelnom spojkom reagira i na najmanje promjene u roku od nekoliko milisekundi. Vozilo se u normalnim uslovima kreće sa prednjim pogonom, ali ako se na cesti nalazi snijeg, led ili prljavština, odmah će se aktivirati pogon na sve točkove.

Lamelna spojka - elektronički regulisana elektrohidraulična spojka za raspodjelu momenta - garantuje pogon na sve točkove kod modela SUPERB, KODIAQ, OCTAVIA i KAROQ. Permanentni pogon na sve točkove raspodjeljuje okretni moment motora na sva četiri točkove ovisno o situaciji u vožnji.

Prednosti 4x4 pogona

4x4 pogon reaguje iznimno brzo i inteligentno. Upravljački uređaj izračunava idealni pogonski moment za stražnju osovinu. Gubitak trakcije gotovo je u potpunosti isključen zbog predupravljanja ovisnog o situaciji u vožnji. Tokom faze gibanja uslijed inercije ili pri manjem opterećenju pogon se odvija preko prednje osovine, čime se štedi gorivo.

Prianjanje na cesti

1

Dobro prianjanje na cesti

U normalnim uslovima većina pogonske snage prenosi se na prednje točkove.

Prijanjanje na cesti

2

Loše prianjanje na cesti za sve točkove

Vozite li se klizavim cestama, elektronički regulisana lamelna spojka raspodijelit će okretni moment između svih točkova u roku od nekoliko milisekundi.

Prianjanje na cesti

3

Loše prianjanje na cesti za prednje točkove

Sa pogonom na sve točkove 4x4 marke ŠKODA moći ćete svladati čak i situacije, u kojima prednji točkovi vašeg vozila nemaju dobro prianjanje na cesti - do 90 % okretnog momenta moguće je prenijeti na stražnji dio vozila.

Prianjanje na cesti

4

Loše prianjanje na cesti za prednje točkove i lijevi stražnji ktočak

Čak i kada uslovi u vožnji nisu idealni, i dalje možete ostati smireni - vaša ŠKODA može prenijeti čak 85 % okretnog momenta na samo jedan točak.

Šta se iza toga krije

Elektronski regulisana lamelna spojka nalazi se direktno na stražnjoj osovini. Upravljački uređaj u obzir uzima signale:

  • upravljačkog uređaja motora (broj okretaja motora i položaj papučice gasa)
  • upravljačkog uređaja za ABS/ESP (senzori brojeva okretaja točkova, prekidač za stop svjetlo i senzori za poprečno i uzdužno ubrzanje)