Modeli

Enyaq Coupé Sportline iV: Sigurnosni sistemi

Sistem praćenja okoline (Front assist) sa asistentom za izbjegavanje sudara (Collision-Avoidance Assist)

Sistem praćenja okoline (Front Assist) sigurnosni je asistent koji upozorava na sudar. U slučaju neizbježnog sudara aktivira kočnice kako bi umanjio posljedice. Također, aktivira zaustavljanje u nuždi ako pješak ili biciklist pokuša preći ispred vozila. U kritičnim situacijama kada Front Assist interveniše kočenjem, a vozač ukazuje da poduzima mjere izbjegavanja načinom na koji okreće kolo volana, asistent za izbjegavanje sudara (Collision Avoidance Assist) ciljano interveniše u okretanje kola volana kako bi vozaču pomogao zaobići prepreku

Enyaq Coupé Sportline iV: Sigurnosni sistemi

Pomoć pri skretanju (Turn Assist)

Asistent pri skretanju (Turn Assist), koja je dio asistenta za nadzor okoline (Front Assist), služi za nadzor vozila iz suprotnog smjera kada skrećete ulijevo (u vozilima s upravljačem na lijevoj strani), na primjer na raskrsnici. Ako postoji neposredna opasnost, vozilo se potpuno zaustavlja i aktivira signal upozorenja.

Enyaq Coupé Sportline iV: Sigurnosni sistemi

Potpora pri promjeni voznog traka (Side Assist)

Zahvaljujući dva radarska senzora na stražnjem dijelu vozila, podrška pri promjeni vozne trake (Side Assist) otkriva vozila koja se približavaju straga ili se nalaze u mrtvom uglu vozila. O tome ste obaviješteni LED signalom s unutrašnje strane kućišta vanjskih ogledala. Podrška pri promjeni vozne trake (Side Assist) može otkriti vozila udaljena do 70 m i na taj način vas učinkovito upozorava na opasne situacije na autocestama i cestama sa dvije vozne trake.

Enyaq Coupé Sportline iV: Sigurnosni sistemi

Upozorenje pri izlasku

Ova nova sigurnosna karakteristika dodatna je dopunska funkcija podrške pri promjeni vozne trake (Side Assist). Funkcija Upozorenje pri izlasku (Exit Warning) upozorava vas i ostale putnike vizuelno i akustično ako bi kada, na primjer, izlazite iz bočno parkiranog vozila otvaranje vrata moglo rezultirati sudarom s drugim vozilom, biciklistom , ili električnim romobilom. Upozorenje pri izlasku (Exit Warning) koristi se radarima podrške pri promjeni vozne trake (Side Assist) i nadzire područje iza i uz vozilo do udaljenosti od 35 m.

Enyaq Coupé Sportline iV: Sigurnosni sistemi

Asistent za zaštitu putnika

Sistem zateže prednje sigurnosne pojaseve u slučaju neizbježnog sudara ili nestabilnih situacija u vožnji i aktivira ESC radi zatvaranja bočnih prozora skoro do kraja te sprječavanja ulaska stranih predmeta u vozilo. Sistem radi s prednjim radarom.

Enyaq Coupé Sportline iV: Sigurnosni sistemi

Multikolizijska kočnica

Ako Enyaq Coupé iV učestvuje u nesreći i aktiviraju se zračni jastuci, mogao bi se nastaviti kretati i prouzrokovati novu nesreću. Tu nastupa multikolizijska kočnica koja vozilo zaustavlja radi sprječavanja dodatnih sudara.

Ova stranica je dodatni dio stranice koja se otvara. Kliknite na polje kako biste dospjeli na tu stranicu.

Nazad na početnu stranicu