Modeli

Safety Assist modela Škoda Enyaq Sportline iV

SISTEM NADZORA OKOLINE (FRONT ASSIST) SA ASISTENTOM ZA IZBJEGAVANJE SUDARA (COLLISION AVOIDANCE ASSIST)

Sistem nadzora okoline (Front Assist) sigurnosni je sistem koji upozorava na sudar. U slučaju neizbježnog sudara aktivira kočnice kako bi umanjio posljedice. Također, aktivira zaustavljanje u nuždi ako pješak ili biciklist pokuša prijeći ispred vozila.

U kritičnim situacijama kada Front Assist intervenira kočenjem, a vozač ukazuje da poduzima mjere izbjegavanja načinom na koji okreće kolo volana, sistem potpore za izbjegavanje sudara (Collision Avoidance Assist) ciljano intervenira u okretanje kola volana kako bi vozaču pomogao zaobići prepreku.

Safety Assist modela Škoda Enyaq Sportline iV

POMOĆ PRI SKRETANJU (TURN ASSIST)

Pomoć pri skretanju (Turn Assist), koja je dio sistema za nadzor okoline (Front Assist), služi za nadzor vozila iz suprotnog smjera kada skrećete ulijevo (u vozilima s volanom na lijevoj strani), na primjer na raskrižju. Ako postoji neposredna opasnost, vozilo se potpuno zaustavlja i aktivira signal upozorenja.

Safety Assist modela Škoda Enyaq Sportline iV

PODRŠKA PRI PROMJENI VOZNE TRAKE (SIDE ASSIST)

Zahvaljujući dva radarska senzora na stražnjem dijelu vozila, podrška pri promjeni voznog traka (Side Assist) otkriva vozila koja se približavaju straga ili se nalaze u mrtvom uglu vozila. O tome ste obaviješteni LED signalom s unutarnje strane kućišta vanjskih ogledala. Podrška pri promjeni vozne trake (Side Assist) može otkriti vozila udaljena do 70 m i na taj način vas učinkovito upozorava na opasne situacije na autocestama i cestama s dvije vozne trake.

Safety Assist modela Škoda Enyaq Sportline iV

UPOZORENJE PRI IZLASKU IZ VOZILA (EXIT WARNING)

Ova nova sigurnosna karakteristika dodatna je dopunska funkcija podrške pri promjeni vozne trake (Side Assist). Funkcija Upozorenje pri izlasku iz vozila (Exit Warning) upozorava vas i ostale putnike vizualno i akustično ako bi kada, na primjer, izlazite iz bočno parkiranog vozila otvaranje vrata moglo rezultirati sudarom s drugim vozilom, biciklistom ili električnim romobilom. Upozorenje pri izlasku iz vozila (Exit Warning) koristi se radarima podrške pri promjeni vozne trake (Side Assist) i nadzire područje iza i uz vozilo do udaljenosti od 35 m.

Safety Assist modela Škoda Enyaq Sportline iV

PODRŠKA ZA ZAŠTITU PUTNIKA (CREW PROTECT ASSIST)

Sistemzateže prednje sigurnosne pojaseve u slučaju neizbježnog sudara ili nestabilnih situacija u vožnji i aktivira ESC radi zatvaranja bočnih prozora skoro do kraja te sprječavanja ulaska stranih predmeta u vozilo. Sistem radi s prednjim radarom.

Safety Assist modela Škoda Enyaq Sportline iV

MULTIKOLIZIJSKA KOČNICA

Ako vozilo sudjeluje u nesreći i aktiviraju se zračni jastuci, moglo bi se nastaviti kretati i prouzročiti novu nesreću. Tu nastupa multikolizijska kočnica koja vozilo zaustavlja radi sprječavanja dodatnih sudara.

Ova stranica je dodatni dio stranice koja se otvara. Kliknite na polje kako biste dospjeli na tu stranicu.

Nazad na početnu stranicu