Modeli

Sigurnosni sistemi modela Škoda Enyaq iV

SISTEM NADZORA OKOLINE (FRONT ASSIST) SA ASISTENTOM ZA IZBJEGAVANJE SUDARA (COLLISION AVOIDANCE ASSIST)

Sistem nadzora okoline (Front Assist) sigurnosni je sistem koji upozorava na sudar. U slučaju neizbježnog sudara aktivira kočnice kako bi umanjio posljedice. Također, aktivira zaustavljanje u nuždi ako pješak ili biciklist pokuša prijeći ispred vozila.

U kritičnim situacijama kada sustav nadzora okoline Front Assist intervenira kočenjem, a vozač ukazuje da poduzima mjere izbjegavanja načinom na koji okreće kolo upravljača, asistent za izbjegavanje sudara (Collision Avoidance Assist) ciljano interveniše u okretanje volana kako bi vozaču pomogao zaobići prepreku.

Sigurnosni sistemi modela Škoda Enyaq iV

POMOĆ PRI SKRETANJU (TURN ASSIST)

Pomoć pri skretanju (Turn Assist), koja je dio sistema za nadzor okoline (Front Assist), služi za nadzor vozila iz suprotnog smjera kada skrećete ulijevo (u vozilima s upravljačem na lijevoj strani), na primjer na raskrižju. Ako postoji neposredna opasnost, vozilo se potpuno zaustavlja i aktivira signal upozorenja.

Sigurnosni sistemi modela Škoda Enyaq iV

POMOĆ PRI PROMJENI VOZNOG TRAKA (SIDE ASSIST)

Zahvaljujući dva radarskim senzorima na stražnjem dijelu vozila, potpora pri promjeni voznog traka (Side Assist) otkriva vozila koja se približavaju straga ili se nalaze u mrtvom uglu vozila. O tome ste obaviješteni LED signalom s unutrašnje strane kućišta vanjskih ogledala. Podrška pri promjeni voznog traka (Side Assist) može otkriti vozila udaljena do 70 m i na taj način vas učinkovito upozorava na opasne situacije na autocestama i cestama s dva vozna traka.

Sigurnosni sistemi modela Škoda Enyaq iV

UPOZORENJE PRI IZLASKU (EXIT WARNING)

Ova nova sigurnosna karakteristika dodatna je dopunska funkcija podrške pri promjeni voznog traka (Side Assist). Funkcija Upozorenje pri izlasku (Exit Warning) upozorava vas i ostale putnike vizualno i akustično ako bi kada, na primjer, izlazite iz tačno parkiranog vozila otvaranje vrata moglo rezultirati sudarom s drugim vozilom, biciklistom ili električnim romobilom. Upozorenje pri izlasku (Exit Warning) koristi se radarima podrške pri promjeni voznog traka (Side Assist) i nadzire područje iza i uz vozilo do udaljenosti od 35 m.

Sigurnosni sistemi modela Škoda Enyaq iV

ASISTENT ZA ZAŠTITU PUTNIKA (CREW PROTECT ASSIST)

Sistem zateže prednje sigurnosne pojaseve u slučaju neizbježnog sudara ili nestabilnih situacija u vožnji i aktivira ESC radi zatvaranja bočnih prozora skoro do kraja te sprječavanja ulaska stranih predmeta u vozilo. Sistem radi s prednjim radarom.

Sigurnosni sistemi modela Škoda Enyaq iV

MULTIKOLIZIJSKA KOČNICA

Ako Enyaq iV učestvuje u nesreći i aktiviraju se zračni jastuci, mogao bi se nastaviti kretati i prouzročiti novu nesreću. Tu nastupa multikolizijska kočnica koja vozilo zaustavlja radi sprječavanja dodatnih sudara.

Ova stranica je dodatni dio stranice koja se otvara. Kliknite na polje kako biste dospjeli na tu stranicu.

Nazad na početnu stranicu