Modeli

Škoda Octavia Sigurnosni asistenti

SISTEM FRONT ASSIST SA SISTEMOM ZAŠTITE PJEŠAKA

Front Assist je sistem koji upozorava vozača na eventualni sudar. Ako se sudar ne može spriječiti, ovaj sigurnosni asistent izvršit će kočenje kako bi posljedice sveo na minimum. Uz navedeno će izvršiti kočenje u nuždi ako vidi da će pješak ili biciklist presjeći put vozila na opasan način.

Škoda Octavia Sigurnosni asistenti

ASISTENT ZA SKRETANJE

Asistent za skretanje nadzire vozila koja dolaze iz suprotnog smjera kada skrećete ulijevo, primjerice na raskrsnici. Ako prijeti neposredna opasnost, asistent će u potpunosti zaustaviti vozilo te će se oglasiti signal upozorenja.

Škoda Octavia Sigurnosni asistenti

SIDE ASSIST SISTEM

Zahvaljujući dva radara kod stražnjeg dijela vozila asistent Side Assist prepoznat će vozila koja se približavaju straga ili se nalaze u mrtvom uglu. Sistem će vas na to upozoriti LED signalom na unutrašnjoj strani kućišta vanjskog retrovizora. Asistent Side Assist prepoznaje vozila na udaljenosti do 70 m te će vas uspješno upozoriti na opasne situacije na autoputovima i cestama sa dvije vozne trake.

Škoda Octavia Sigurnosni asistenti

SISTEM PROAKTiVNE ZAŠTITE PUTNIKA

U slučaju predstojećeg sudara ili u nestabilnim situacijama u vožnji zategnut će se prednji sigurnosni pojasevi te će se uz pomoć električne kontrole stabilizacije (ESC) gotovo u potpunosti zatvoriti otvoreni bočni prozori kako bi se spriječio prodor stranih tijela u unutrašnjost vozila. Sistem radi u kombinaciji sa prednjim i stražnjim radarskim senzorima te sa senzorom za prevrtanje.

Škoda Octavia Sigurnosni asistenti

MULTIKOLIZIONA KOČNICA

Ako je Octavia sa aktiviranim zračnim jastucima uključena u neki sudar, ona bi se mogla nastaviti kretati i uzrokovati još jedan sudar. Upravo u takvim slučajevima nastupa multikoliziona kočnica (MKB): ona vozilo usporava do zaustavljanja kako bi spriječila lančani sudar.

Ova stranica je dodatni dio stranice koja se otvara. Kliknite na polje kako biste dospjeli na tu stranicu.

Nazad na početnu stranicu