Modeli

Škoda Enyaq Coupé RS iV: sigurnosne podrške

Front Assist sa sistemom za izbjegavanje sudara (Collision Avoidance Assist)

Front Assist je sistem upozorenja na sudar. Ako registruje da je sudar neizbježan, aktivira kočnice kako bi minimizirao posljedice. Također provodi zaustavljanje u nuždi ako pješak ili biciklist pokušaju preći cestu ispred automobila. U kritičnoj situaciji u kojoj Front Assist interveniše kočenjem i vozač izvede postupak izbjegavanja pomicanjem kola volana sistem za izbjegavanje sudara provodi ciljane interventne manevre upravljanja kako bi pomogao pri zaobilaženju prepreke.

Škoda Enyaq Coupé RS iV: sigurnosne podrške

Podrška za skretanje (Turn Assist)

Podrška za skretanje, dio Front Assista, osmišljena je za nadzor vozila koja dolaze iz suprotnog smjera kada skrećete ulijevo, npr. na raskrsnici. Ako postoji neposredna opasnost, u potpunosti zaustavlja vozilo i aktivira upozoravajući signal.

Škoda Enyaq Coupé RS iV: sigurnosne podrške

Side Assist

Zahvaljujući dva radarska senzora na stražnjem dijelu vozila Side Assist registrira vozila koja se približavaju straga ili su u slijepom uglu automobila. Dobijate obavijest o tome putem LED-signala na unutrašnjoj strani kućišta bočnih ogledala retrovizora. Side Assist može registrirati vozila na udaljenosti do 70 m i zahvaljujući tome također vas učinkovito upozorava na opasne situacije na autocestama i brzim cestama.

Škoda Enyaq Coupé RS iV: sigurnosne podrške

Upozorenje pri izlasku iz vozila

Ova nova sigurnosna podrška još je jedna od dopunskih funkcija Side Assista. Upozorenje pri izlasku iz vozila vizuelno i zvučno upozorava vas i druge putnike kada, na primjer, izlazite iz bočno parkiranog vozila, a otvaranje vrata može rezultirati sudarom s drugim vozilom, biciklistom ili električnim romobilom. Upozorenje pri izlasku iz vozila koristi bočne radare Side Assista i nadzire područje iza vozila i na bočnim stranama vozila do udaljenosti od 35 m.

Škoda Enyaq Coupé RS iV: sigurnosne podrške

Zaštita putnika (Crew Protect Assist)

Sistem predzateže prednje sigurnosne pojaseve u slučaju neizbježnog sudara ili u nestabilnim situacijama u vožnji i aktivira ESC da bi gotovo do kraja zatvorio bočne prozore kako strana tijela ne bi dospjela u vozilo. Sistem radi u kombinaciji s prednjim radarom.

Škoda Enyaq Coupé RS iV: sigurnosne podrške

Multikolizijska kočnica

Ako Enyaq Coupé RS iV sudjeluje u sudaru i aktiviraju se zračni jastuci, može se nastaviti kretati i prouzročiti drugi sudar zbog čega se aktivira multikolizijska kočnica koja zaustavlja vozilo kako bi spriječila lančani sudar.

Ova stranica je dodatni dio stranice koja se otvara. Kliknite na polje kako biste dospjeli na tu stranicu.

Nazad na početnu stranicu